تند خوانی

تند خوانی

تند خوانی هرگز به معنی مطالعه ی سطحی کتاب درسی و جزوه ی آموزشی نیست. بلکه فراهم کردن این امکان است که حداکثر سرعت مغز خود برای فهمیدن یک موضوع درسی بهره مند شوید . البته مسلط شدن به این روش ممکن است زمان نسبتا طولانی ( ۲-۳ هفته ) از شما بگیرد ، اما بدون شک بهره مندی از روش های تند خوانی سبب بازده فوق العاده درسی و صرفه جویی در زمان خواهدشد. بدین معنی که اگر شما قبل از مسلط شدن به این روش ، یک صفحه از کتاب درسی را در مدت ۲۰ دقیقه می خواندید ، با فراگیری این روش همان حجم مطلب را در زمانی کمتر از ۷ دقیقه خواهید خواند.

مطالعه همراه با حرکت دادن لب، کار خواندن را معطل می کند. باید تنها از چشم کمک گرفت و مطالعه کرد. روی واژه ها خیره شدن و کلمه به کلمه خواندن هم باعث کندی مطالعه است. از این رو توصیه میشود با صدای بلند مطالعه نکنید. زیرا سرعت ادا کردن و صحبت کردن بسیار کمتر از ظرفیت یادگیری و مطالعه ی شماست. در فرایند مطالعه می بایست فقط چشم ها و مغز درگیر باشند. سرعت قوه ی بینایی بسیار بیشتر از سرعت تکلم است. بنابراین از تلفظ حروف و واژه ها حین مطالعه خودداری کنید. باید بر اثر سرعت، نگاه از روی کلمه ها بلغزد و درنگ نکند و به عقب بر نگردد و جمله، دوباره خوانده نشود. در هر جمله و هر سطر برخی کلمات نقش اصلی را در ایفای مقصود بر عهده دارند. برخی چندان سهیم نیستند. در تندخوانی باید نگاه را روی واژه های اصلی برد. مثلا در جمله ی « یک کتاب بسیار مفید »، آن چه مفهوم را می رساند کلمات «کتاب» و «مفید» هستند.

یکی از موانع تندخوانی این است که با کانون دید محدود و بی انعطاف مطالعه کنید. چون چشم هایتان را عادت داده اید که هر بار فقط یکی یا حداکثر دو کلمه را ببیند، سرعت شما بسیار کم می شود. یک خوانندهی ماهر اجازه نمی دهد چشمش بیش از یک لحظه روی چند کلمه یا نشانه مکث کند. بهترین توصیه در این زمینه این است که برای دیدن بیش از یک کلمه در هر نوبت، باید از حرکت دادن سر جلوگیری کنید و فقط چشم های خود را حرکت دهید. در تندخوانی نیز مثل خلاصه نویسی باید کلمات غیرعمده ، شما را در خواندن معطل نکند و واژه های کلیدی هر متن ، شما را به مجموعه پیام ها و محتوای نوشته رهنمون گردد.

به جای کلمه کلمه خواندن، باید جمله جمله خواند. اما پرسشی که در ممکن است پیش بیاید این است که چطور می توانیم با استفاده از این روش ها تمام نکات درس را متوجه بشویم؟ در پاسخ باید گفت: روش های متعددی برای رسیدن به این شرایط وجود دارد که در اینجا مهم ترین آن را را توضیح می دهیم. ابتدا شما باید سرعت فعلی مطالعه ی خود را مشخص کنید . برای مشخص کردن این سرعت می توانید از یک تخمین مناسب استفاده کنید، برای این کار ۱۰ خط از یک روزنامه را که قبلا نخوانده اید بخوانید و زمان آن را مشخص کنید . اکنون تعداد کلمات موجود در یک خط را بشمارید و آن را در ده ضرب کنید ( شما ۱۰ خط را مطالعه کردید ). حالا زمان مشخص شده را بر این حاصل تقسیم کنید . شما زمان خواندن هر کلمه را بدست آوردید . اکنون یک صفحه دیگر از همان روزنامه را انتخاب و ۱۰ خط آن را معین کنید. در مرحله اول زمانی که در مرحلهی قبل طول کشید را ۱۰ ٪ کم کنید و سعی کنید این ۱۰ خط را در این زمان کم شده بخوانید . ( وسواس این را نداشته باشید که حتما موضوع خبر را متوجه شوید و فقط تمام تلاشتان را انجام دهید تا در زمان تعیین شده ۱۰ خط را بخوانید ). در مرحله ی دوم ، ۲ خط به خطوط قبلی اضافه کنید و ۱۲ خط از یک صفحهی دیگر را بخوانید البته برای این کار ۱۰٪ دیگر از زمان مرحله ی اول کم کنید. این فرآیند را تا ۵ مرحلهی دیگر انجام بدهید. مطمئنا در مراحل آخر شاید هیچ چیز از آن چه که می خوانید نفهمید و این موضوع نباید شما را نگران کند. استفاده از این روش به شما کمک می کند تا هنگام مطالعه، خواندن تان کلمه محور نباشد و جمله محور بشود.