اهمال کاری در کنکور یکی از مشکلاتی که هر ساله گریبان گیر داوطلبان کنکوری به ویژه داوطلبانی که پیشینه درسی خوبی دارند ، می شود این است که فرد با خیال پردازی و توجیه درونی سعی در آرام کردن و گول زدن خود دارد و دست به عمل زدن و تلاش کردن را با یک سری دلایل که تنها برای خود فرد منطقی به نظر می آید به تعویق انداخته و توجیه می کند .
غافل از اینکه همواره در طول تاریخ ایده بسیاری از پیشرفت ها و اکتشافات به ذهن افراد زیادی رسیده اما فقط تعداد محدودی دست به عمل زدند و توانستند به موفقیت برسند . داشتن وسواس در انتخاب منابع مطالعاتی از جمله مهمترین عوامل تعلل در شروع مطالعه کنکور است.
دلایل اصلی اهمال کاری در کنکور
اکنون به بررسی دلایل اصلی اهمال کاری در کنکور می پردازیم تا بهتر با عوامل این مشکل بزرگ آشنا شوید.
توجیه درونی شاگردان اول مدارس
بسیاری از شاگردان اول مدارس با کنکور مانند امتحانات مدرسه برخورد می کنند و گمان می کنند چون نمرات بالایی دارند و شاگرد اول کلاس هستند لزوما در کنکور هم نتیجه عالی می گیرند.
اما حدود 600 هزار نفر شرکت کننده در رشته تجربی وجود دارد و در حدود 22 هزار دبیرستان از جمله شاهد ، سمپاد ، نمونه دولتی ، هیئت امنایی ، غیر انتفاعی ، دولتی و …. در کشور وجود دارد.
که اگر هر کدام از این مدارس تنها یک شاگرد اول داشته باشند چیزی حدود 22 هزار نفر شاگرد اول در کشور وجود دارد اما همه این 22 هزار نفر به رتبه و رشته مد نظر خود نمی رسند .
راه حل چیست؟ به معدل و وضعیت درسی خود در مدرسه دل خوش نکنید گرچه وضعیت درسی مناسب شما می تواند بیانگر پایه ی درسی قابل قبول شما باشد اما هیچ تضمینی به موفقیت شما در کنکور نیست.
پس برای قبولی در کنکور شاگرد اول کلاس بودن کافی نیست بلکه قبولی در کنکور تلاش بسیاری می خواهد.
عدم تناسب برنامه ریزی با توانایی فرد
برخی افراد برنامه هایی بسیار سنگین برای خود در نظر می گیرند به عنوان مثال فردی که تا به حال 1 ساعت هم مطالعه نداشته برای خود 12 ساعت مطالعه در نظر می گیرد و چون قادر به انجام آن برنامه نیست همان 4-5 ساعتی را هم از عهده اش بر می آمد را هم نمی خواند و همین باعث می شود که فرد مدام درس خواندن را به تعویق بیندازد . البته استفاده از منابع آموزشی کنکور متناسب با سطح علمی شما نیز یکی دیگر از فاکتورهای ایجاد انگیزه برای شروع آن درس است .
پس با برنامه ریزی کنکور اصولی و تلاش جدی و با شناخت توانایی های خود درس بخوانید.
در نظر گرفتن نقاط عطف مسیر کنکور
بسیاری از داوطلبان برای آرام کردن وجدان خود دنبال نقطه عطف می گردند به عنوان مثال : از فردا کولاک می کنم . از شنبه شروع می کنم . از آزمون بعدی می ترکونم
این نقاط عطف گاهی به حدی زیاد می شوند که سال تمام شده و فرد هنوز هیچ اقدامی برای کنکورش نکرده است.
اما باید این نکته را مدنظر قرار دهد که در صورتی آن فردای خیالی می رسد که حداقل شب قبلش کمی مطالعه کرده باشد تا صبح با انرژی و تمایل به سمت مطالعه برود .
پس فرد باید زمانی خودش را در بهترین شرایط تصور کند که حداقل یک روز از صبح تا شب مانند یک رتبه برتر بهترین عملکرد خودش را داشته باشد.
مطلب پیشنهادی: چگونه کیفیت مطالعه را افزایش دهیم؟
دست دست کردن و تعلل در شروع کردن
خیلی از کنکوری ها برای یک شروع عالی منتظر این هستند که اوضاع همانگونه که می خواهند پیش برود و تمامی امکانات و منابع و بهترین روش مطالعه را داشته باشند تا شروع کنند اما غافل از اینکه برای رسیدن به چنین شرایطی باید کل زندگی را صبر کرد.
اما اگر همین الان با همان امکانات ، هر چند کم شروع کنند در واقع با آن فردای خیالی که مدت ها در انتظارش بودند خداحافظی می کنند .
فرد باید دست به عمل بزند و رفته رفته فراهم شدن امکانات مناسب و قلق گیری ها در طول مسیر رخ خواهند داد.