مدیریت زمان در جلسه کنکور
همانطور که میدانید در آزمون کنکور و دیگر آزمونهای آزمایشی هر درس زمان محدود و نسبتا کمی دارد برای مثال درس فیزیک در گروه آزمایشی ریاضی و فنی شامل 35 سوال و مدت پاسخگویی به آن 45 دقیقه میباشد و در گروه آزمایشی تجربی درس زیست شامل 45 سوال و مدت پاسخگویی به آن 45 دقیقه میباشد این زمان محدود نشاندهنده اهمیت مدیریت زمان در جلسه کنکور و آزمونهای آزمایشی دیگر میباشد و یکی از عوامل موفقیت است.
در این مطلب نکاتی جهت کنترل زمان ارائه میشود:
تمرین مهارت های لازم در منزل
اولین قدم در مدیریت زمان عادت به استفاده از ساعت است. باید عادت کنید در تمام مدت مطالعه خود از ساعت استفاده کنید حتی پیشنهاد میکنم در ابتدای سال یک ساعت مچی تهیه کنید و تا روز کنکور فقط با این ساعت کار کنید تا چشم و مغز شما به آن عادت کند.
قبل از آزمون از کار کردن درست ساعت مطمئن شوید و در جلسه آزمون سعی کنید از ساعت خودتان استفاده کنید ممکن است ساعت سالن آزمون با شما تفاوت زمانی داشته باشد.
بهترین راهکار برای مدیریت زمان تمرین کردن آن در منزل است شما باید درماه پایانی قبل از کنکور بارها آزمون بدهید و شرایط کنکور را برای خودتان شبیهسازی کنید و با زمانبندی واقعی آزمون بدهید بعد از هر آزمون عملکرد خود را بررسی کنید و نقاط ضعفتان را برای آزمون بعد تحلیل کنید.
هدف گذاری منطقی و واقعبینانه روز قبل از آزمون
شما باید آمادگی خودتان را در هر درس بدانید و باتوجه به تسلطی که روی مباحث دارید و تجربهای که در آزمونهای مختلف بدست آوردهاید هدفگذاری مشخصی برای هر درس داشته باشید و حدودا بدانید به چه درصدی از سوالات میتوانید پاسخ دهید. با این دانش میتوانید حساب کنید که برای رسیدن به درصدی مشخص لازم است به چند سوال درست پاسخ دهید مثلا درسی که 35 سوال دارد هر سوال 2.8 درصد دارد و برای رسیدن به درصد 80 لازم است به 29 سوال پاسخ صحیح بدهید.
پس قبل از آزمون باید هدفگذاری منطقی و واقعبینانه داشته باشید
در قدم بعد شما باید با ساختار دفترچههای کنکور ترتیب آنها و زمان هر درس آشنا باشید و تصمیم بگیرید به چه ترتیب میخواهید به درسهایی که در یک دفترچه هستند پاسخ بدهید.
باتوجه به آزمونهایی که قبل از کنکور دادهاید و هدفگذاریتان باید مشخص کنید که آیا برای هر درس زمان مشخص شده در خود دفترچه را میکذارید یا میخواهید آنرا تغییر دهید این کار بستگی به نقاط قوت شما دارد.
در طول زمان آزمون
در جلسه کنکور باید استراتژی مشخصی برای پاسخ به سوالات پیش بگیرید. استفاده از تکنیک ضربدر و منهی بسیار کاربردی است در این تکنیک شما سوالات را میخوانید اگر سوالا را بلد نیستید و به هیچ عنوان نمیتوانید به آن پاسخ بدهید یا آن مبحث را نخواندهاید در کنار سوال علامت منها گذاشته و رد میشوید اگر سوال برای شما دشوار است زمانبر است یا یکبار حل کردید و به جواب نرسیدید ویا اگر زمان بیشتری بگذارید میتوانید آنرا حل کنید در کنار سوال علامت ضربدر میگذارید و رد میشوید و در دور اول پاسخ دهیتان سوالهایی را پیدا میکنید که حلشان برای شما دشوار نیست و به جواب نهایی رسیدهاید.
با این تکنیک شما روی سوالاتی که زمانبر هستند متوقف نمیشوید و ابتدا درصدی که میتوانید راحت کسب کنید کامل دریافت میکنید با این روش چون شما روی سوالات سخت زمان زیادی صرف نکردهاید مقدای از زمان شما ذخیره میشود و بعد از خواندن همه سوالات و پاسخ دادن به آنها میتوانید دوباره بازگردید روی سوالهایی که ضربدر گذاشته بودید فکر کنید.
دقت کنید اگر حین حل کرده سوال، راهحل و جواب سوالی دیگر به یادتان آمد بهتر است در آن لحظه بازنگردید ابتدا یک دور تا آخر درس بروید و بعد بازگردید. اگر احتمال میدهید ممکن است یادتان برود سوالی را که مشغول حل هستید تمام کنید و بعد به سوال قبلی بازگردید. زیرا شما یکبار برای خواندن و شاید حل کردن سوالات زمان گذاشتهاید و بازگشتن به سوالات یعنی زمان دوباره مصرف کردن.
سوالات را کامل و با دقت بخوانید زیر دادهها و خواسته سوال خط بکشید تا حین حل کردن سوال مجبور به خواندن دوباره سوال نشوید. حین حل کردن سوال دقت کنید و عجله نکنید تا دچار اشتباه محاسباتی نشوید و لازم نباشد دوباره سوال را حل کنید.
شما باید بتوانید اضطراب خودرا در جلسه کنترل کنید. ممکن است شما به چند سوال پشتسرهم نتوانید پاسخ دهید چه بسا طراح سوال همین را بخواهد تا شما مضطرب شوید ولی باید بدانید هر آزمون سوالهای آسان ، متوسط و سخت دارد شاید سوالات سخت در ابتدای درس باشد و در ادامه سوالات بسیار راحتتری طرح شده باشند و بدانید اگر درسی برای شما سخت است و شما در آن درس قوی هستید پس برای همه دانشآموزان دشوار است.
برای هیچ درس و سوالی بیشتر از زمان تعیین شده زمان صرف نکنید و اگر به جواب نرسیدید با آرامش از آن رد شوید یادتان باشد همه سوالات در یک درس،درصد برابری دارند چه سوال آسان باشد چه دشوار و دانشآموزی که مدیریت خوبی دارد زمان خود را صرف سوالهایی میکند که برایش سادهتر است.
حین آزمون بهتر است همزمان با حل سوالات پاسخ ها را در پاسخنامه وارد کنید و صبر نکنید تا چند سوال راباهم وارد کنید ممکن است در انتهای زمان دفترچه شما فرصت کافی نداشته باشید.
چند نکته دیگر که به سرعت شما کمک میکند