تقویت مهارت حل مسئله
یکی از سوالات پرتکرار و نگرانیهای رایج میان دانشآموزان سرعت و مهارت در حل مسائل میباشد.
باتوجه به افزایش تعداد مسائل در کنکور سالهای اخیر و امتحانات نهایی بعلاوه طرح سوالات وقتگیر از نظر محاسبات ، تقویت حل مساله به دغدغه محصلان و دانشآموزانی تبدیل شده که برای کنکور و امتمانات پایان ترم آماده میشوند.
در این بخش ، مطالبی بیان میشود که انجام آنها لازمه حل مساله بهتر است.
- دربرخورد با یک مساله ابتدا باید روی موضوع سوال مطرح شده تسلط کافی داشته باشید یعنی اگر سوالی از مبحث جریان درس فیزیک مطرح میشود شما باید با مفهوم جریان آشنا باشید و با خواندن سوال متوجه خواسته طراح بشوید
- در حل مسائل از فرمولهای متنوعی استفاده میشود و باتوجه به دادههای سوال باید تصمیم بگیرید کدام فرمول باید استفاده شود پس شما باید خلاصهای از فرمولهای هر مبحث داشته باشید و همه آنها را به مرور و با تمرین و تکرار حفظ کنید.
- برای تسلط روی فرمولها و استفاده درست از آنها باید در منزل بارها از آنها استفاده کنید و سوالهای زیادی حل کنید شما ابتدا مفهوم و فرمولهارا یاد گرفتید حالا نوبت تمرین و تکرار است. حل سوال در منزل ممکن است ابتدا به کندی پیش برود و هر سوال زمان زیادی از شما بگیرد علت آن تیپ های مختلف سوال است که از هر مبحث مطرح میشود ولی با حل سوالهای بیشتر به مرور شما با تیپهای مختلف سوال آشنا میشوید و میتوانید باسرعت بیشتری فرمول مورد نظر را برای حل سوال انتخاب کنید.
- موضوعی که بسیاری دانشآموزان از آن شکایت دارند سخت و زمانگیر بودن محاسبات در مسائل هست، برای تقویت سرعت انجام محاسبات ابتدا باید ماشین حساب را کنار بگذارید و به هیچ عنوان از آن استفاده نکنید چون شما مجاز به استفاده از ماشین حساب در جلسه کنکور نیستید. تمامی محاسبات را خودتان انجام دهید و در ضرب و تقسیم کسر ها و اعداد اعشاری مهارت کسب کنید اگر احساس ضعف شدیدی در محاسبات میکنید هرشب 5_10 کسر محاسباتی از پاسخنامه کتاب های کمک درسی برای خودتان بنویسید ، آنهارا حل کنید تا به جواب آخر آن برسید. مضرب اعداد پرتکرار را در اوقات فراغت تمرین کنید.
این کار در سادهکردن و حل سریع بسیاررکمک کننده است با رعایت این نکات و تمرین زیاد بعد از مدتی کوتاه شاهد بهتر شدن محاسباتتان خواهید بود.
- در حل مسئله منظم و خوانا نوشتن را تمرین کنید. راهحل هارا افقی و مرتب بنویسید سعی کنید خیلی ریز یا درشت ننویسید در منزل فضاهای مناسبی را در چکنویس مشخص کنید و سعی کنید راهحلتان را در همان فضا بنویسید.
- سوال را با دقت بخوانید و به اعداد دقت کنید تا مثلا عدد 13 را اشتباها 31 ننویسید.
- در حل مسئله شما باید خلاق باشید هیچ دو مسئله ای دقیقا شبیه به هم نیستند بنابراین حتی اگر تعداد زیادی سوال هم در مسئله حل کنید باز هم در جلسه امتحان با نحوه بیانی جدید از سوال مواجه میشوید برای تقویت خلاقیت و تحلیل شما باید متوجه خواسته سوال بشوید و دادههای سوال را برای خودتان مشخص کنید باتوجه به دادهها و خواسته سوال ممکن است با یک فرمول به جواب برسید یا لازم باشد از چند فرمول استفاده کنید که نیازمند تسلط روی مبحث و فرمولها و اجرای مطالب مطرح شده در بالا میباشد.
- در حل سوالات حتما دادهها و خواسته را برای خودتان مشخص کنید و بنویسید تا به راحتی اطلاعات در دسترس شما باشد و حین حل نیاز نباشد دوباره به متن سوال رجوع کنید. به واحد ها دقت کنید و تبدیل واحدهارا انجام دهید.
- در حل مسائل شیمی که واکنش مطرح میشود ممکن است واکنش را به شما ندهند پس بایدواکنشهای کتاب درسی را حفظ باشید. اگر واکنش به شما داده شود حتما به موازنه بودن آن توجه کنید و اگر لازم بود ابتدا موازنه را انجام دهید.
- بسیاری از سوالات درس فیزیک و ریاضی با نمودار مطرح میشود باید بتوانید نمودارهارا تحلیل کنید و بدانید هر نمودار چه چیزهایی را ارائه میکند.
- باید بدانید تا زمانیکه شروع به تمرین و نوشتن نکنید در حل مسائل پیشرفت نخواهید کرد و خواندن مکرر جزوه و کتاب درسی به تقویت حل مساله شما کمکی نمیکند باید بعد از یادگیری مفاهیم و فرمولها دست به قلم شوید و شروع به حل کنید برای هر سوال زمان بگذارید و سعی کنید خودتان به جواب برسید و سریع به پاسخنامه نگاه نکنید حتی اگر لازم است برای حل سوالهای اول فرمولهارا جلوی خودتان بگذارید و ببینید از کدام فرمول میتوان استفاده کرد.
- بررسی کامل و دقیق سوالها بسیار کمک کننده است شما با بررسی سوالهایی که نتوانستید حل کنید باید متوجه علت شوید که آیا مفهوم این مبحث درسی را متوجه نشدید ، متوجه خواسته سوال نشدید و یا اشتباه محاسبات داشتهاید با فهمیدن علت میتوانید به کمک مطالبی که در بالا به آنها اشاره شده از تکرار آن جلوگیری کنید.
با تمرین و استمرار حل مسائل از یک دغدغه برای شما به کاری شیرین تبدیل میشود.