دندانپزشکی یکی از پرطرفدارترین و پولسازترین رشتههای دانشگاهی است. بنابراین قبولی در این رشته مستلزم تلاش فراوان و رقابتی فشرده خواهد بود.
دندانپزشکی عمومی
در ابتدای معرفی رشته دندانپزشکی باید بدانید که هر دانشجو پس از گذراندن ۶ سال تحصیلی، مدرک دکترای عمومی دندانپزشکی خود را دریافت میکند. این دوره به سه بخش عمومی، علوم پایه و دروس تخصصی تقسیم میشود.
معرفی دوره علوم پایه دندانپزشکی
دوره دروس علوم پایه، 2 سال طول میکشد و دروس به صورت نظری، عملی یا مجموع هر دو ارائه میشوند. بعد از پایان سال دوم، آزمونی از طرف وزارت بهداشت گرفته میشود تا دانشجو بتواند وارد دوره پری کلینیک (نیمه تخصصی) شود.
دروسی که در دوره 2 ساله علوم پایه ارائه میشوند عبارتند از:
- آناتومی
- بافت شناسی انسانی
- ژنتیک انسانی
- آسیب شناسی عمومی
- روانشناسی عمومی
- ایمنی شناسی
- بیوشیمی
- فیزیولوژی
- تشریح
- میکروب شناسی
- جنین شناسی
- فیزیک پزشکی
معرفی دوره اختصاصی (کارآموزی) دندانپزشکی
این دوره که پس از قبولی در آزمون جامع علوم پایه ارائه میشود، 4 سال طول میکشد. کلاسها بصورت نظری، عملی یا ترکیب هردو برگزار میگردند. تفاوت این دوره در این است که دانشجو وارد کلینیکها، مراکز درمانی و بیمارستانی شده و دوره کارآموزی را میگذراند. در انتهای این دوره دانشجو پایان نامه خود را ارائه میدهد.
دروسی که در دوره 4 ساله تخصصی ارائه میشوند عبارتند از:
- زبان خارجی اختصاصی
- بهداشت عمومی و اکولوژی
- بهداشت دهان و تغذیه
- بهداشت محیط زیست
- بیولوژی دهان
- آسیب شناسی دهان
- کالبدشناسی و مورفولوژی دهان و دندان
- بافت شناسی دهان و دندان
- دندانپزشکی پیشگیرانه
- فارماکولوژی
- نظام پزشکی و طب قانونی
- رادیولوژی دهان
- اندودنتیکس
- پریودنتولوژی دهان
- ارتودنسی
- دندانپزشکی ترمیمی
- جراحی دهان، فک و صورت
- دندانپزشکی کودکان
- گوش و حلق و بینی
- بیماریهای درونی
- بیماریهای روانی
- بیماریهای دهان
دوره طرح اجباری مناطق محروم رشته دندانپزشکی
در رشتههای دانشگاهی گروه تجربی 12 رشته وجود دارد که پس از فارغالتحصیلی باید طرح اجباری مناطق محروم گذرانده شود. دندانپزشکی نیز شامل این گروه میشود و طرح اجباری آن 2 ساله است. از نکات مهم معرفی رشته دندانپزشکی این ناست که در دوره طرح اجباری دندانپزشک درآمد کمی داشته و اجازه تاسیس مطب ندارد. فقط میتواند درکلینیکهای دندانپزشکی یا سایر مطبها بصورت پارهوقت کار کند
مزایای دندانپزشک بودن
- کار خصوصی: اکثر دندانپزشکان مطب خصوصی خود را دارند و رئیس ندارند. در نتیجه ساعات کاری و همکارانشان را خود تعیین میکنند
- کمک به مردم: از دیگر مزایای دندانپزشک بودن، رضایتی است که در نتیجه کمک به افراد بدست میآید. بیمارانی که درد شدید دارند، میتوانند تسکین یافته و دوباره زندگی عادی داشته باشند.
- درآمد خوب و آینده شغلی مطمئن: دندانپزشک بودن آینده مالی زندگی شما را به خوبی تامین خواهد کرد. همچنین یک دندانپزشک هرگز بیکار نخواهد بود و جامعه همواره به خدمات دندانپزشکی نیاز دارد.
معایب دندانپزشک بودن
- دوران تحصیل طاقتفرسا: راه دندانپزشک شدن بسیار طولانی و دشوار است. از دوران کنکور گرفته تا دوران دانشجویی، همواره باید تلاش زیادی داشته باشید. حتی در دوران طبابت هم این روند ادامه دارد. زیرا علم بطور مداوم در حال پیشرفت است و یک دندانپزشک خوب نباید از علم روز عقب بماند.
- تعامل نزدیک با احساسات بیمار: شاخههای مختلف پزشکی معمولا با این مورد کمتر سروکار دارند. اکثر افراد حتی از نشستن بر صندلی دندانپزشکی نیز وحشت دارند. یک دندانپزشک در طول روز باید دائما در حال مدیریت احساس ترس و وحشت بیماران خود، بخصوص کودکان باشد. این موضوع انرژی زیادی از دندانپزشک خواهد گرفت اما آنها باید آرامش خود را حفظ کرده و حرفهای برخورد کنند.
چه کسی برای رشته دندانپزشکی مناسب است؟
در طول معرفی رشته دندانپزشکی، بررسی اینکه چه کسی برای دندانپزشک شدن مناسب است از اهمیت خاصی برخوردار است:
- استعداد: شرط اصلی و اولیه داشتن استعداد زیاد در زمینه علم زیست شناسی است. دندانپزشکی نیاز به داشتن دانش گستردهای از بدن انسان، به ویژه حفره دهان و همچنین درک روشها و تکنیکهای دندانپزشکی دارد. افرادی که در این موضوعات برتر هستند، احتمال موفقیت بیشتری در تحصیلات دندانپزشکی دارند.
- مهارت دست مناسب: برای یک دندانپزشک ضروری است که بتواند کارهای بسیار ظریف با دقت بسیار بالا را با دست خود انجام دهد. متخصصان دندانپزشکی هنگام کار با ابزارهای ظریف داخل دهان بیماران باید دستهای بدون لرزش و حرکات دقیقی داشته باشند. این مهارت به آنها اجازه میدهد تا روشهای درمانی گوناگون را با دقت و کارآمدی انجام دهند.
- مهارتهای ارتباطی: علاوه بر این ویژگیها، افراد علاقهمند به دندانپزشکی باید دارای مهارتهای ارتباطی عالی باشند. از آنجاییکه دندانپزشکان اغلب از نزدیک با بیماران خود کار میکنند، مهم است که بتوانند به طور دقیق وبه زبان ساده تشخیصها و برنامههای درمانی بیمار را توضیح دهند. در عین حال با هرگونه نگرانی یا ترس بیمار همدلی داشته باشند.
دانشجویان در طول تحصیل رشته دندانپزشکی حقوق دریافت می کنند؟
خیر. دوره 6 ساله تحصیلی دانشجویان دندانپزشکی بدون حقوق است. تنها در طرح 2 ساله اجباری مناطق محروم حقوق ماهیانه خواهند داشت.
درآمد یک دندانپزشک چقدر است؟
بعد از تاسیس مطب درآمد دندانپزشک بطور چشمگیری افزایش خواهد یافت. شهر و محل تاسیس مطب و تخصص دندانپزشک از جمله عوامل مهم در میزان درآمد دندانپزشک هستند.
جمع بندی
موضوع بهداشت دهان و دندان و بیماریهای آن دغدغه تمامی افراد یک جامعه است. بنابراین دندانپزشک شدن یکی از گزینههای برتر هر دانشآموز کنکوری خواهد بود. یک دندانپزشک ماهر با تخصص بالا نیازمند مهارتهای بسیاری بجز هوش و استعداد است. در آخر دانستن این نکته را ضروری میدانیم که یک دندانپزشک هرگز از تحصیل علم فارغ نخواهد شد. زیرا علم دندانپزشکی با شتابی باورنکردنی همواره در حال پیشرفت است. بنابراین دندانپزشکان برای بروز ماندن باید همواره در حال تحقیق، مطالعه و شرکت در سمینارهای جهانی باشند.