عوامل موثر بر موفقیت

عوامل موثر بر موفقیت:

 

عوامل موثر موفقیت تحصیلی چگونه بدست می آید ؟!

موفقیت تحصیلی فرزندان در دوران تحصیل از نگرانی های اساسی بسیاری از خانواده ها به شمار می رود به طوری که به روش های مختلفی سعی در بهبود عملکرد فرزندانشان دارند.

شاید فکر کنید موفقیت در دوران تحصیل رابطه ی زیادی با ضریب هوشی افراد دارد، اگرچه تا حدی درست فکر می‌کنید اما این همه‌ی حقیقت نیست. هوش بالا سبب درک بهتر و ساده‌تر مفاهیم درسی در دوران تحصیل می‌شود اما برای موفقیت در تحصیل به‌تنهایی کافی نیست.

علاوه بر هوش، عوامل بیرونی و درونی بسیاری بر نمرات، توانایی یادگیری و در نتیجه موفقیت تحصیلی افراد تأثیرگذار است.

با وجود اینکه وضعیت اقتصادی و اجتماعی در زندگی نیز از عوامل موثر در موفقیت تحصیلی به شمار می‌رود اما عوامل مهم‌تر دیگری برای موفقیت در تحصیل وجود دارند که در ادامه به ۹ عامل موفقیت تحصیلی می پردازیم :

 

۱.خانواده

خانواده نقش تاثیر گذاری موفقیت تحصیلی دانش آموزان دارند. خانواده اولین مکانی است که افراد در آن زندگی می کنند و تربیت می یابند.

دیدگاه خانواده نسبت به تحصیل فرزندان، ایجاد آرامش در خانه، ارتباطات قوی میان والدین و فرزندان و تشویق فرزندان تاثیرات عمیقی در موفقیت تحصیلی دانش‌آموزان دارد

 

۲.هوش هیجانی

هوش هیجانی همان چیزی كه براساس نظر دانشمندان می‌تواند عاملی برای موفقیت افراد باشد، هوش هیجانی می‌تواند برای كنترل استرس و اضطراب به فرد كمک كند.

خلاقیت، ارتباط مناسب با دیگران، استفاده از حواس پنجگانه و تجربیات مناسب از حواس همگی در محدوده هوش‌ هیجانی، هوش‌ عاطفی یا همان هوش‌ احساسی جای می‌گیرند البته بدانید که هوش‌ هیجانی قابلیت رشد و پرورش هم دارد و هرچه بهتر و موفق‌تر بتوانیم آن را مدیریت و پرورش دهیم، تاثیرات مثبتی از آن در زندگی‌ خود مشاهده خواهیم كرد.

 

۳.روابط اجتماعی

وضعیت اجتماعی دانش آموزان از دوران مهد کودک به بعد در کیفیت یادگیری نقش قابل توجهی دارد. ارتباطات دوستانه مشکلات رفتاری را کاهش می دهد و سبب بهبود مهارت‌های کودک و کسب نمرات بهتر او خواهد شد.

تغییر و تحول در ارتباطات دوستانه‌ی افراد در دوره ی نوجوانی، مسیر آینده‌ی فرد را مشخص می‌کند تغییرات دوران نوجوانی در آینده ی فرد تاثیر می گذارد و باعث شکست و موفقیت شخص می شود.

انتخاب دوستان در مرحله های مختلف زندگی افراد نقش مهمی در موفقیت یا شکست شما در آینده دارد، پس در انتخاب دوستان خود دقت و آنها را هوشمندانه انتخاب کنید

 

۴.کنجکاو بودن

یکی دیگر ۹ عامل موفقیت تحصیلی کنجکاوی دانش آموزان است. طبق مطالعات و تحقیقاتی که در این حوزه ی روانشناسی انجام شده است، نشان داده شده است که کنجکاو بودن از عوامل مهم و تاثیرگذار  موفقیت در تحصیل است تا جایی که اثر آن را از هوش نیز بیشتر دانسته‌اند.

کنجکاوی حالتی از اصرار به یادگیری و دریافت حقایق است که باعث می‌شود ذهن بازتر شود و نظرات، سبک زندگی و موضوعات مختلفی را بفهمد. افراد کنجکاو اهل مطالع و پرسشگر هستند.

 

۵.خواب

از دیگر عوامل موفقیت می توان به خواب مناسب و کافی اشاره کرد. مطالعات نشان داده‌اند که اگر به دنبال کسب خوب و بالا هستید، باید خواب مناسب و کافی داشته باشید. شب زنده داری اصلا مناسب اعلام نمی شود، تحقیقات نشان داده معمولا نمرات افرادی که برای مطالعه شب زنده داری می کنند نسبت به افرادی که خواب راحت و کافی داشته اند پایین تر است.

تاثیرات منفی کم‌خوابی و خواب بد در دانش‌آموزان پایه‌های مختلف تحصیلی ثابت شده و از این رو یکی از ۹ عامل مهم در موفقیت تحصیلی در تمام مقاطع به شمار می‌رود.

 

۶.سلامتی

افرادی که مراقب سلامتی خود نباشند، معمولا نمرات کمتری بدست می آورند.

نتیجه مطالعه های مختلف نشان داده‌ است که کمبود خواب، تماشای بیش از حد تلویزیون، قمار، مصرف مواد مخدر و مشروبات الکلی بر عملکرد تحصیلی دانش‌آموزان تاثیر به سزایی دارد.افرادی که به موارد ذکر شده اعتیاد داشته باشند از استرس مشکلات زیاد سلامتی رنج می برند و در نتیجه نمره خوبی را کسب نمی کنند.

 

۷.کاهش استرس

یکی از عواملی که باعث عدم موفقیت تحصیلی در دانش آموزان می شود داشتن استرس است.

استرس در کنار دیگر عوامل همچون مشکلات مالی، افسردگی، نبود اعتماد به نفس کافی و عدم برقراری ارتباط با دیگران قرار می گیرد و روی کیفیت خواب، تغذیه و پذیرش مسئولیت افراد تاثیر منفی می گذارد.

 

۸.زمان کلاس ها

زمان کلاس ها نقش تاثیرگذاری در موفقیت تحصیلی دانشجویان دارد، پس باید به ساعت کلاس‌های خود توجه داشته باشند.

قبلا گفته شد بیدار ماندن شبانه، سبب افت تحصیلی دانش آموزان و دانشجویان می شود. بنابراین به کسانی که عادت به این اخلاق دارند پیشنهاد می شود که در کلاس های صبح شرکت نکنند.

بیدار ماندن در شب سبب کاهش کیفیت خواب و عدم تمرکز در طول روز می شود و عملکرد ناموفق تحصیلی را به ارمغان می آورد. در مقابل، دانش آموزانی که به موقع می خوابند، با تمرکز بیشتری سر کلاس درس حاضر می شوند و نمرات بهتری هم می گیرند.

 

۹.ورزش کردن

مطالعات نشان داده است دانش آموزان پسر که تمایلی به شرکت در تیم‌های ورزشی مدرسه را ندارند، بیشتر از افراد دیگر به سمت مصرف مشروبات الکلی و اعتیاد روی می آورند که در نتیجه سبب افت تحصیلی آن‌ها می شود. خیلی از دانش آموزان در مدارسی ثبت نام می کنند که به جز آموزش به ورزش و سلامتی دانش آموزان نیز اهمیت کافی می دهد.