معرفی رشته شیمی
هرچند که شیمی محض بیشتر به تئوریهای عمیقتر شیمی میپردازد و شیمی کاربردی با ارائه یکسری واحدهای کاربردی، ارتباط نزدیکتری با صنعت دارد ، اما این دو گرایش در سطح لیسانس فرق زیادی با یکدیگر ندارند و اگر کسی مایل باشد از هر دو گرایش اطلاع داشته باشد، میتواند در دروس اختیاری ، بعضی از واحدهای اختصاصی گرایش دیگر را انتخاب کند. البته واقعیت این است که فارغالتحصیلان شیمی کاربردی راحتتر جذب بازار کار میشوند که آن هم بیشتر به خاطر عنوان این گرایش است تا معلومات فارغالتحصیلان آن!
_ وضعیت ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر رشته شیمی :
امکان ادامه تحصیل در این رشته تا حد دکتری در داخل و خارج از کشور وجود دارد. رشته شیمی در ایران تا مقطع دکترا تدریس میشود. دوره کارشناسی ارشد شیمی دورهای با گرایش های تخصصی در پنج گرایش (شیمی آلی ، شیمی تجزیه ، شیمی معدنی ، شیمی فیزیک ، شیمی کاربردی ) است. دوره دکترای شیمی نیز پس از دوره کارشناسی ارشد در دو بخش آموزشی و پژوهشی ارائه میگردد.
_ رشتههای مشابه و نزدیک به این رشته :
این رشته دارای واحدهای مشابه با رشته مهندسی شیمی میباشد
_ برخی از مراکز جذب کارشناس های شیمی :
وزارتخانههای آموزش و پرورش ، صنایع و معادن ، علوم تحقیقات فن آوری، جهاد کشاورزی ، نفت و نیز آموزشگاه های شیمی، صنایع شیمیایی و نظایر آنها .
_ آینده شغلی ، بازار کار و درآمد رشته شیمی
فارغالتحصیلان رشته شیمی میتوانند مسؤولیت زمینههای مختلف از جمله موارد زیر را عهدهدار باشند:
1- طرح، نظارت و اجرای طرح های تحقیقاتی کوچک و بزرگ شیمیایی در سطوح مختلف کاربردی و علمی محض، در دانشگاه ها، کارخانجات و مراکز تحقیقاتی ، به منظور ارتقای کمی و کیفی محصولات مورد نیاز جامعه .
2- مسوولیت و ارائه خدمات در آزمایشگاه های کنترل کیفی، پیگیری و ارائه معیارهای استاندارد به منظور افزایش کمیت و کیفیت محصولات تولیدی و همچنین مواد مصرفی کارخانهها و صنایع .
3- ارائه خدمات آموزشی در سطح دانشگاه ها ، دبیرستان ها و موسسات آموزشی.
4- ارائه طرح های پژوهشی به منظور استفاده از منابع اولیه ارزنده موجود در جامعه در جهت افزایش بهره وری از آنها و جلوگیری از صادرات بیرویه مواد اولیه ارزشمند و تبدیل آنها به محصولات واسطهای که ارزش اقتصادی بالاتری دارند.
5- ارائه خدمات در کارخانجات پتروشیمی ، پلاستیک ، لاستیک ، رنگ و رزین ، الیاف ، صنایع غذایی ، صنایع دارویی، بهداشتی و شویندهها .
6- آمادگی برای ادامه تحصیلات در مقاطع بالاتر برای تامین کادر علمی دانشگاه ها و سایر مراکز علمی.
7- کمک به توسعه صنایع دستی که در سطح گستردهای در جامعه پراکنده هستند؛ از جمله ساخت رنگ های بهتر و متنوعتر، بخصوص استفاده از رنگ های طبیعی موجود در صنعت فرش.
8- استفاده از گیاهان دارویی فراوانی که در مملکت موجودند، به منظور استخراج و شناسایی موارد کاربرد این گیاهان به کمک متخصصان داروساز.