عادت های غلط مطالعه
علت بهره وری پایین تعدادی از دانش آموزان عادتهای غلط آنها هنگام مطالعه است.
این دسته از دانش آموزان بدون این که خود متوجه باشند با عادتهای غلطشان مانع افزایش بهره وری خود در زمان مطالعه می شوند و به اشتباه هوش و حافظه خود را مقصر اصلی معرفی می کنند.
در این مقاله در مورد آفت های مطالعه و هر آنچه کیفیت مطالعه و یادگیری را پائین می آورد بحث می کنیم:
1- بلند خواندن:
اولین عادت غلط که باید کنار بگذاریم، این است که با صدای بلند مطالعه نکنیم. شاید برخی از شما بگویید ما به مطالعه کردن با صدای بلند عادت کرده ایم و اگر با صدای بلند نخوانیم، مطلب را نمی فهمیم.
شما باید بین فراگیری (وارد کردن مطالب به ذهن) و به یادآوردن (خروجی گرفتن از ذهن) تفکیک ایجاد کنید. از جمله قوانین اثبات شدهی علمی که در بحث فراگیری وجود دارد، عدم مطالعه کردن با صدای بلند است.
بنابراین این نکته را به یاد داشته باشید که با صدای بلند مطالعه نکنید، چرا که علاوه بر پایین آوردن سرعت مطالعه، از درک مطلب تان نیز می کاهد و ذهن شما به جای فهم مستقیم از طریق چشم درگیر شنیدن صدایتان می شود و فرآیند فهمیدن طولانی می گردد.
2- مطالعه شب امتحان:
اگر شما چنین کاری را می کنید باید بدانید که احتمالا بدترین وقت را برگزیده اید.
در مواقع ناراحتی و عصبانیت شدید، قدرت فکر و استدلال آدمی کم می شود. همان طوری که همگی می دانیم، محصلین شب قبل از امتحان به طرزی عجیب و بیشتر از هر وقت دیگر ناراحت هستند. به همین دلیل، به خصوص در شب امتحان دانش آموز نمی تواند به خوبی همیشه فکر کند و در همین حالت اگر بخواهد مطالعه کند، نتیجه اش به طور اسفناکی نامطلوب خواهد بود. در مواقع ناراحتی، تلاش برای یادگیری فنون و مشاهده و درک حقایق، تجزیه و ترکیب تصورات و معانی جدید، فهم نتیجه ی هر عمل یا کوشش در جهت یادگیری دروس بیهوده خواهد بود. تمام این فعالیت ها، احتیاج به روحیه ای شاد و فراغت خاطر و قدرت بهره مندی از روشن بینی دارد که با شتاب زدگی و نگرانی های شب قبل از امتحان منافات دارد.
3- حساسیت مطالعاتی:
هیچ شخصی به اندازه شما نمیتونه در رفع این مشکل بهتون کمک کنه. شما باید تصمیم بگیرید که با استفاده از روشهای درست یکبار برای همیشه این مشکل رو از بین ببرید. شما به جای اینکه مدام بر روی یک مطلب یا یک صفحه از کتاب درسی کلید کنید و خودتون رو اذیت کنید، میتونید با مرورهای منظم و از قبل تعیین شده مطالب رو مجدد بازیابی کنید. برای اینکه بتونید این کار رو هرچه راحت تر انجام بدید، باید برای درسهای مختلف خلاصه نویسی کنید. خلاصهها بهترین ابزار برای مرورهای شما در بازه های زمانی تعریف شده هست. تکرار زیاد مطالب هیچ کمکی به شما نمیکنه، فقط زمان و انرژی شما رو میگیره و نتیجه اون یاس و نا امیدی هست. به جای اینکه دوباره به سراغ مطلب برید، از خودتون پرسشهایی از متن بپرسید؛ اگر تونستید به درستی پاسخ بدید جایی برای نگرانی نیست. با این تمرین میتونید این عادت وسواس رو تا حد زیادی کنار بذارید. تست زدن هم به تسلط شما کمک میکنه و هم به شما نشون میده کدوم مباحث از درجه اهمیت بیشتری برخوردار هستن. بنابراین به شما توصیه میکنیم به جای تکرار کردن مباحث، زمان خودتون رو به تست زنی اختصاص بدید. حتما در نظر داشته باشید که تستهای مهم و تستهایی رو که اشتباه پاسخ میدید رو علامت دار کنید تا با زدن مجدد اونها نکات مهم برای شما مرور شوند.
4- مطالعه بدون استراحت:
مطالعه بدون استراحت نیز از عادت های غلط در مطالعه است.اگر شما هم یکی از افرادی هستید که برای مطالعه ی بیشتر، استفاده بهتر از وقت و یا به هر دلیل دیگری پیوسته مطالعه می کنید و استراحت در روند مطالعاتی شما جایی ندارد،لازم است بدانید که درگیر یکی از عادت های غلط در مطالعه شده اید.مغز و چشم شما نیازمند استراحت است.وقتی شما این نیاز برای مغز و چشم خود مرتفع نکنید، آن ها بازدهی مطلوب و نرمال خود را از دست می دهند.در نتیجه شما یک مطالعه ی با کیفیت نخواهید داشت و میزان یادگیری شما نیز تا حد قابل توجهی کاهش می یابد.پس در هنگام مطالعه به هیچ عنوان خود را از استراحت محروم نکنید!شما باید مدت زمان مناسب و منطقی و برای مطالعه و استراحت خود در نظر بگیرید.